Xylos brands

Fredericks staycation: waterpret en zelfsturende gordijnen

Dit jaar lieten mijn vrouw en ik de keuze aan onze kinderen: een reisje of een houten opbouwzwembad in de tuin. Het werd de laatste optie. En neen, we hebben er geen moment spijt van gehad. Sinds begin mei tot nu is het ten huize Dierickx alle dagen waterpret. Al blijft het niet bij waterpret alleen. Tijd om tijdens mijn staycation wat innovatieve inhaalbewegingen te maken.
 

Weergoden

Ook nu tijdens de vakantie staan de weergoden aan onze zijde. Op dit moment, eind juli, is het ongeveer 38 graden in de schaduw. Een mens zou beginnen verlangen naar een stevige onweersbui. Momenteel leven we dus vooral ’s avonds. Lekker genietend van de zuiderse temperaturen. Overdag blijft het te warm om activiteiten te organiseren.
 

Breakdance battle

Hoe ik mijn dagen dan vul? Ik had ooit beloofd aan mijn kinderen dat ze binnenkort met ons huis zouden kunnen communiceren. Toegegeven, ik wou misschien wel een beetje indruk maken. Een duizelingwekkende breakdance battle aangaan met mijn zoon of een vliegensvlugge Barani (acrobatische beweging bestaande uit een voorwaartse salto met halve schroef die mijn dochter heeft geleerd) nadoen? Neen, dat zou me eerder een herinnering op de spoed opleveren. Geen optie dus.
 

Hoek af

Kortom, de kinderen genieten van het zwembad. Tijd om ons huis te laten luisteren en praten. Maar dat is sneller gezegd dan gedaan. Dat impulsieve idee heeft misschien met mijn karakter te maken. Mijn CEO Luk zeg dikwijls: “Je bent een scherpschutter Frederick. Bovendien ben je perfectionistisch. Maar er is ook een hoek af bij jou.” Luk heeft gelijk. Ik beschouw het als een mooi compliment. Al heb ik hem dat nog nooit gezegd. Aldus, ook bij dit persoonlijk project kwamen “het doel” en “het perfectionistische kantje” aan bod. Het deeltje “hoek af” publiceer ik beter niet.
 

Weg met alle apps

Mijn doel: wat wou ik nu bereiken, naast mijn kinderen en Katrien imponeren?

 • Alle systemen in huis met elk hun eigen sturingen centraliseren. Kortom, weg met alle afstandsbedieningen en tientallen apps.
 • Automatisatie: Bijvoorbeeld het huis voor jou bepaalde dingen laten doen tijdens het opstaan of voor het slapen gaan (lichten uit, gordijnen dicht, alarm aan, muziek uit, TV uit).
 • Aantonen dat innovatie dikke pret is.
   

All-in-one voice interface

Mijn perfectionistisch kantje: hard requirements, waar wou ik niet van afwijken?

 • Geen servers in huis. Ook geen virtuele machines die ergens draaien en die je moet onderhouden. Alles in de cloud, PaaS of SaaS.
 • Een all-in-one voice interface voor alle toestellen (voor zover ze connectiviteit hebben).
 • Centrale logica en dus geen logica per type voice assistant. Of het nu bijvoorbeeld Cortana of Google Assistant is, het moet werken via dezelfde centrale sturing.
 • Future proof: nieuwe type “assistants”, chatbots en nieuwe devices moeten zonder meer werken.
   

Voorlopig eindresultaat

Uiteindelijk is het gelukt. Met hier en daar een tegenslag. Dit is de eerste versie geworden:

 • Cortana en Google Assistant als “voice assistant”.
 • IFTTT voor het configureren van de spraakopdrachten en het triggeren van de logica.
 • De centrale logica zit vervat in een webhook via Azure functions (het serverless draaien van logica volgens mijn vereisten).
 • Automatische sturing van gordijnen, lichten, geschakelde stopcontacten en smart TV’s (ON/OFF). Het overige is voor versie twee.

 

Benieuwd? Tijd voor een paar demonstraties door mijn kinderen. Voice assistants en de Nederlandse taal gaan vandaag nog niet goed samen. Even in het Engels dan maar.

SHOWER

Google Assistant, commando: shower -> gordijnen badkamer gaan dicht, lichten douche aan.

SLEEP

Commando: sleep -> alle gordijnen dicht, de TV en alle lichten in huis uit.
 

Conclusie

Overweeg je de aankoop van een nieuw toestel? Ga dan even na hoe open het device is. Raadpleeg op ifttt.com of er een connector bestaat voor het gewenste device. Mijn domotica had dit niet. Zo was ik verplicht om via een protocolanalyzer de commando’s manueel uit het netwerkverkeer te halen en een eigen integratiefunctie hiervoor uit te schrijven. Er bestaan standaardsystemen op de markt zoals smartthings.com en insteon.com. Maar deze systemen vergen opnieuw extra hardware in je huis. Bovendien hadden ze mijn probleem met de domotica-interface niet kunnen oplossen en was mijn plan dan een stukje minder uitdagend geweest.
 

Deel dit blogbericht

Also interesting for you

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd.

Breng jouw kennis en skills naar een hoger niveau

Schrijf nu in voor onze nieuwsbrief en krijg maandelijks:

 • Uitnodigingen voor Xylos' events & webinars
 • De laatste blogposts en cases
 • Nieuwste IT-trends