Xylos brands

Een inspirerende community

We zijn trots dat we Thomas Vochten, Microsoft MVP, tot ons Xylos-team mogen rekenen. Dit jaar ontving hij voor de vijfde keer de MVP-award voor SharePoint. In dit artikel blikt hij samen met ons terug naar hoe het allemaal begon en geeft hij ons meteen enkele tips mee om een expert ter zake te worden.

Verwacht het onverwachte

Mijn carrière in de technologische sector kende een ietwat ongewone start. Want zeg nu zelf, hoe vaak gaat een leerkracht bijzonder onderwijs uiteindelijk aan de slag als support engineer? Eind jaren negentig kon dat wel, dankzij de beruchte ‘internetzeepbel’. Het bleek een beslissing die mijn leven voorgoed zou veranderen.

Ik bekleedde jarenlang verschillende functies in hetzelfde internationale technologiebedrijf. Na een functie in de support, hielp ik met het beheer van het hele Microsoft-gebeuren van de plaatselijke dochteronderneming, met de nadruk op hun e-mailinfrastructuur. Op een dag kwam mijn baas naar me toe en vroeg me of ik iets van SharePoint kende. Dat was niet het geval. En toen ging de bal aan het rollen.

Het beest temmen

SharePoint is altijd al een uiterst complex product geweest met een brede waaier aan functies. Dat heeft uiteraard zijn voordelen, maar ook zijn nadelen. De uitgebreide mogelijkheden van SharePoint maken dat het product voor verschillende doeleinden kan worden ingezet. Maar het betekent ook dat niemand SharePoint door en door kent. Met SharePoint werken is een voortdurende zoektocht naar informatie. Zelfs nu nog, nu alles in de cloud gebeurt.

Meer nog, ook al werk ik al meer dan 10 jaar bijna fulltime met het product, ik durf me geenszins een expert te noemen, integendeel zelfs. Ik weet inderdaad veel over het creëren en werken in een SharePoint-omgeving en al zijn afhankelijkheden. En het klopt ook dat je me een autoriteit zou mogen noemen wat het uitrollen van hybride SharePoint-omgevingen betreft, maar ik ben geen getalenteerd ontwikkelaar. Het zou dus ook geen goed idee zijn om me met een CEO te laten praten over hoe SharePoint de digitale transformatiestrategie kan ondersteunen.

Ik weet dat ik aan een ernstige vorm van het ‘oplichterssyndroom’ lijd (zeker eens googelen als je niet weet wat dat is), net als zovelen in onze sector trouwens. Maar toch, als werken met SharePoint je niet bescheiden maakt over je kennis en kunnen, dan weet ik het ook niet meer.

Tijdens mijn zoektocht naar informatie die me zou helpen in mijn functie als SharePoint-beheerder en -consultant kwam ik op tal van blogs, websites en forums terecht. Na een tijdje leer je wie de ‘thought leaders’ zijn in jouw vakdomein en waar je aan informatie kunt geraken met enige autoriteit. Maar dan nog stoot je op heel wat twijfelachtige blogartikels en ronduit slecht advies dat je zeker niet mag volgen. Hoe je dan weet wat wel betrouwbaar advies is? Dat vraag ik me vaak nog altijd af.

London calling

We spoelen even door naar 6 april 2009. Londen was nog aan het bekomen van de grootschalige protesten tegen de G20-top van enkele dagen voordien en van de hongerstaking van de Tamils om de oorlog in hun thuisland onder de aandacht te brengen. En daar stond ik, net als de betogers, recht voor Westminster Abbey. Alleen was ik daar om een andere reden: de eerste European SharePoint Best Practices Conference die op exact dezelfde locatie plaatsvond in het Queen Elisabeth II Conference Center. Het was deze conferentie die alles zou veranderen. Meer dan eens zelfs.

Enkele sprekers van op het event volgde ik al via hun blogs of op Twitter, maar het was een verrijkende ervaring om veel van deze kleppers voor het eerst in levenden lijve te ontmoeten. Ik weet nog dat ik de lijst met sprekers doornam en opschreef wie ik zou moeten volgen op de sociale media om mijn netwerk te vergroten. Wat me ook opviel, was hoe normaal deze SharePoint-vedetten waren, hoe ze me niet uitlachten om mijn stomme vragen en wat een vrolijke bende ze waren. Grappig eigenlijk dat veel van die mensen naar wie ik toen zo opkeek nu goede vrienden geworden zijn. Jullie weten wel wie ik bedoel.

Mezelf blootgeven

De conferentie in Londen deed een paar keer aan rebranding en sloeg misschien een jaar of twee over, maar ze bleef terugkomen. Iedereen die ik wilde zien, tekende steeds present en hun enthousiasme werkte aanstekelijk. Ik overtuigde mijn baas dat de conferentie het enige was dat de moeite waard was om mijn opleidingsbudget aan te besteden. Enkele edities later drong het tot me door: ik wilde ook leraar worden!

Ik begon een blog en schreef over de zaken waar ik belang aan hechtte in de SharePoint IT Pro-wereld, zoals goede praktijken voor databaseonderhoud. Ook vandaag is dat nog steeds een van mijn stokpaardjes. Het duurde bijna twee jaar voor iemand van de BIWUG-gebruikersgroep me vroeg of ik een lezing wilde houden over het onderwerp. Ik weet niet meer precies waarom, maar ik zei ja, en op 8 september 2011 gaf ik mijn eerste gebruikersgroepsessie. Die 60 minuten waren ontzettend intimiderend en ik ben zo blij dat er geen beeldmateriaal van is (dat denk ik toch tenminste). Maar het was geweldig en ik wilde meer. Minder dan twee jaar later stond ik zelf op datzelfde podium tijdens de Londen-conferentie voor een sessie. Het was mijn eerste internationale lezing en zo zouden er nog vele volgen. Helaas werd de sessie dit keer wél opgenomen.

Volg je passie

Ik vond het leuk om leraar te zijn, nieuwe dingen te leren en mijn kennis te delen. Maar ik wilde meer. Meer spreken in het openbaar en meer SharePoint. Begin 2013 verliet ik het moederschip en wist ik Xylos op een of andere manier te overtuigen om me aan te nemen. En dat bleek opnieuw een goede beslissing. Ik houd me bezig met wat ik het liefst doe: werken aan de uitrol van SharePoint-omgevingen en samen met inspirerende klanten hun organisaties naar een hoger niveau brengen dankzij technologie. Net dat is mijn passie. Dat is wat me energie geeft. En dat is precies waartoe Xylos me de mogelijkheid biedt.

De voorbije 5 jaar mocht ik spreken op meer dan 70 events, conferenties en avonden voor gebruikersgroepen. Dat is een hele klus, maar wel een heel lonende. Ik krijg ongelooflijk veel steun van Xylos, wat lang niet evident is, want de return on investment is moeilijk te berekenen. We zijn een Belgisch bedrijf met voornamelijk Belgische klanten, maar we vinden het belangrijk om een bijdrage te leveren en ons actief te engageren in de community. Die community beperkt zich trouwens niet langer tot SharePoint, maar omvat het hele Office 365- en Azure-ecosysteem. Voor Xylos betekent dit marktzichtbaarheid en leiderschap.

Voor mij persoonlijk maken de interacties met de verschillende publieken in onze community en de vriendschap met mijn medesprekers het extra kostbaar en meer dan de moeite waard. Ik besteed ook veel van mijn persoonlijke tijd aan de voorbereiding van en mijn aanwezigheid op deze events. Dat zou niet mogelijk zijn zonder de onvoorwaardelijke steun van Xylos en mijn familie. Het vraagt meer dan passie alleen.

Microsoft Most Valuable Professional Sharepoint

De kers op de taart kwam er in oktober 2013 toen ik de Microsoft MVP voor SharePoint in ontvangst mocht nemen. In juli kreeg ik mijn vijfde award. Voor mij nog altijd een van mijn grootste verwezenlijkingen.

Een MVP zijn draait niet om de beste te zijn, maar wel om met passie mensen te inspireren met technologie. Toegegeven, misschien doen we aan gratis marketing voor Microsoft, maar wanneer het nodig is, maken we het hen ook knap lastig. De jaarlijkse MVP Summit in Redmond (Washington) is niet alleen heel leuk, we leren er ook heel wat nieuwe dingen kennen. We maken ook van de gelegenheid gebruik om Microsoft te vertellen of hun producten en aanbod bij klanten en de bredere community in de smaak vallen, wat ze goed en niet goed vinden. Rechtstreeks contact met de verschillende productteams is mooi meegenomen, maar de nieuwe Microsoft is al helemaal anders. Kijk maar naar de vele open source-initiatieven die ze lanceren en ondersteunen.

Mijn advies

Hoe je dromen najagen?

  • Trek je stoute schoenen aan.
  • Neem risico’s.
  • Wees gepassioneerd door wat je doet.

Hoe een goede spreker worden?

  • Doe zoveel mogelijk kennis op – word een expert.
  • Houd het kort en simpel – maak het niet te ingewikkeld en houd het bij een onderwerp per presentatie.
  • Betrek je publiek, vertel een verhaal.
  • Oefenen, oefenen, oefenen!

Het team vervoegen

Geïnspireerd door mijn verhaal? En helemaal klaar om een topteam van SharePoint- en Office 365-professionals te versterken? Dan hebben we misschien wat je zoekt. Volg je passie en neem contact met me op via

thomas.vochten@xylos.comhttps://thomasvochten.com@thomasvochten

Deel dit blogbericht

Also interesting for you

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd.

Breng jouw kennis en skills naar een hoger niveau

Schrijf nu in voor onze nieuwsbrief en krijg maandelijks:

  • Uitnodigingen voor Xylos' events & webinars
  • De laatste blogposts en cases
  • Nieuwste IT-trends